lördag, september 30, 2006

Montera en co2-anläggning

Denna artikel beskriver i detalj vad du behöver och hur du sätter ihop en anläggning för trycksatt koldioxid (co2).
Kanske har du precis som jag pulat lite med mäsk-co2 och tagit beslutet att skaffa en tub med co2. Det billigaste sättet att få ihop en anläggning är att köpa en tub med co2 hos en brandskyddsfirma, t.ex Presto. Be att de tar bort eller kapar stigröret i tuben eftersom vi vill få ut gas och inte flytande co2. Köp en så stor flaska som du tycker att du har plats med vid akvariet eftersom kostnaden för påfyllnad är den samma i stort sett oavsett tubstorlek. Själv har jag en 6 kilos flaska och den räcker ca 6 månader för mitt 480-liters akvarium. En 6 kilos tub kostar ca 600-800 kr fylld och klar. Påfyllning kostar 100-200 kr.
Sedan behöver du en reduceringsventil med nålventil för fininställning. Reducerventilen tar ner trycket från flaskan, vilket är nödvändigt eftersom man behöver från ca 2 bubblor/sekund upp till ca 10 bubblor/sekund. För att automatisera tillsättningen av co2 är en magnetventil bra att ha också. En magnetventil kopplad till en timer gör att tillsättningen av co2 kan ske under belysningtid när växterna kan tillgodogöra sig koldioxiden. När belysningen är släckt skall co2 inte tillsättas eftersom det finns risk att fiskarna gasas ihjäl pga att ph-värdet kan sjunka för lågt då växterna inte upptar någon co2. För att lösa upp co2 behövs också en reaktor. En reaktor kan köpas färdig eller byggas själv av t.ex. transparent pvc-rör.

Inköpslista
Co2-tub utan stigrör, tex. 6 kg
Reduceringsventil, 2 manometrar och med nålventil
Magnetventil
Reaktor för att lösa co2
Pumphuvd för att driva reaktorn
Ev. bubbelräknare
Plastslang som tål co2
Backventil i mässing som tål co2
Gängtejp
Inköpsställen
Co2-tub köpes hos brandskydsfirma, t.ex. presto.
Övriga tillbehör köpes i dagsläget billigast från Tyskland t.ex. www.aquaristic.net eller
www.aquamas.de

Prisskillnaderna mellan Tyskland och Sveige är ganska stora, även om man iakttar fraktkostnaden. Nackdelen kan vara att det är viktigt att veta exakt vad man skall köpa eftersom kostnaden för returfrakt och byte kan bli stor. Förhoppningsvis är denna artikel till hjälp för vad du behöver.

När du har fått hem alla grejor börjar du med att skruva av mässingsmuttern på co2-tuben. Pilla också loss den packning som sitter innanför muttern. Vira några varv gängtejp runt gängorna på tuben där muttern satt.
Montera reduceringsventilen, börja med att dra dit ventilen för hand och dra sedan några varv med en skiftnyckel. Det är viktigt att dra lite lagom, varken för hårt eller löst då läckage annars kan uppstå.

På nålventilen monteras magnetventilen med en liten bit slang mellan nålventilen och magnetventilen. Efter magnetventilen bör en backventil monteras om du har nivåskillnad mellan akvariet och tuben, annars finns det risk för vattenläckage pga häverteffekt när koldioxen är frånslagen.
Sedan drar du slang från backventilen hela vägen fram till akvariet där du skall placera reaktorn.

Mellan reaktorn och co2-slangen monteras ev. en bubbleräknare för att kontrollera hur mycket co2 som tillförs till reaktorn.

En reaktor funger i prinip så att den har två inlopp, en för vatten och en för co2. När vatten forsar genom reaktorn och möter co2-bubblorna så slås de sönder och löses upp i vattnet. Det gäller att ha rätt vattenflöde genom reaktorn. köper du en färdig reaktor brukar det finnas instruktioner om hur stark pumpen bör vara och bygger du en egen reaktor så få man prova sig fram. Om pumpen är för klen så löser den inte tillräckligt mycket co2 och oupplöst co2 går till spillo. Är pumpen för stark så driver den oupplöst co2 ur rektorn och oupplöst co2 går ut i akvariet.

När allting är draget och klart är det dags att testa anlägningen. Börja med att vrida några varv motsols på ratten på co2-tuben. Vrid sedan den stora ratten på reduceringsventilen och sätt trycket till ca 1 bar på manometern. Den andra manometen visar trycket inne i flaskan och kommer att visa ett konstant värde tills gasen i tuben börjar ta slut. Med ratten på nålventilen finjusterar du sedan flödet och mäter antal bubblor/sekund i bubbelräknaren. Speciellt i början kan det vara bra att mäta antal bubblor/sekund innan man lär känna sin anläggning. Detta görs för att se till att inte för mycket c02 tillförs så att fiskarna dör av syrebrist.
När anläggningen är igång är det bra att testa så att det inte finns några läckor av co2 från tuben fram till reaktorn. Detta görs enklast genom att spruta såpvatten i en duschflaska på alla komponenter och leta efter ev pys från läckage. Se dock till att du inte får såpvatten i akvariet.
Hur mycket co2 skall tillföras?
Genom att mäta ph och kh kan man avläsa hur mycket co2 som tillförs. Rekommenderad co2-nivå är ca 20-40 ppm. Under 20 ppm får inte växterna den mängd co2 för att utecklas optimalt och går man en bit över 40 ppm så kan det uppstå syrebrist eftersom co2 tränger bort syre. Peter Nyman har gjort en ph/co2-tabell som finns här: http://www.pny.se/akvariedagbok/co2table.html (man bör hålla sig inom de grönfärgade områdena).

När man tillför co2 så växer växterna snabbare och då gäller det att justera upp växt gödningen så att inte växterna får näringsbrister. Näringbrister hos växterna syns genom att växterna blir bleka eller får vissande blad.
Om man vill automatisera anläggningen ytteligare kan man köpa en ph-controller som håller ett konstant förinställt ph-värde. Då kan man skippa bubbelräknare och ev. också magnetventil eftersom en del ph-controllers inehåller magetventil t.ex. Tunze ph-controller.
Hur mycket kostar en co2-anläggning?
En komplett co2-anläggning kostar ca 2000-2500 kr exklusive ph-controller om du köper till rätt pris. En ph-controller kostar mellan 2000-3000 kr i Tyskland. Ganska mycket pengar men om du vill satsa seriöst på växter är det väl värt pengarna. Du får växter som växer fortare och konkurerar ut algerna. Dessutom har du igen det mesta av pengarna om du vill sälja prylarna.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ett par schyssta tillägg...

Gängtejpen skall läggas på medsols över gängan för att inte "rullas av" när muttern sätts dit.

Backventilen bör sitta nära vattenytan med inte under för att klara av hävertar om den spricker eller går sönder. Slangstumpen som blir kvar i karet skall då inte nå över kanten. Det händer att dåliga backventilen löses upp av co2.

/oveb

lördag, oktober 07, 2006 9:53:00 em  
Blogger Johan said...

Bra tips, jag visste inte att gängtejpen skall på medsols men när man tänker efter så är det logiskt. Co2 är verkligen frätande, jag har själv upplevt en syresten som pulvriserades på någon månad. Tack Ove!

söndag, oktober 08, 2006 2:33:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag gillade artikeln ordentligt, bra att ha att referera till när någon undrar. Bra jobbat m.a.o !!

/Ove

söndag, oktober 08, 2006 3:05:00 em  
Blogger Unknown said...

Hej!

Jag undrar hos vilken leverantör du fyller din CO2?
// Lars

torsdag, april 21, 2016 7:17:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home